TipHorstaandeMaas

Uw mening over Horst aan de Maas Aanmelden

13-12-2019

Vuurwerkverbod

Publieke raadpleging onder de inwoners van Horst aan de Maas over vuurwerkverbod

Geen vuurwerkvrije zones in Horst aan de Maas

In Horst aan de Maas worden geen vuurwerkvrije zones ingesteld. Ook is de gemeente niet van plan om één centrale vuurwerkshow te houden. Dat laat een woordvoerder van gemeente Horst aan de Maas desgevraagd weten.

Het aantal gemeenten dat vuurwerkvrije zones aanwijst is dit jaar met bijna een kwart gegroeid. Dat blijkt uit een onderzoek van Volkskrant onder 294 gemeenten. 113 daarvan hebben een of meerdere vuurwerkvrije zones. In Horst aan de Maas komen die niet, aldus een woordvoerder. “De klachten die bij de gemeente over vuurwerk binnenkomen, zijn niet van dien aard dat wij overwegen daar beleid over te maken”, aldus de woordvoerder.
Een meerderheid van de inwoners van Horst aan de Maas ziet het instellen van vuurwerkvrije zones echter wel zitten, blijkt uit onderzoek van TipHorstaandeMaas. Vooral wijken met seniorenwoningen en dierenweides zouden vrij van vuurwerk moeten zijn, vinden zij. Al vragen meerdere inwoners zich wel af of zoiets te handhaven is. “Ik zie het liever omgedraaid”, merkt één van de ondervraagden op. “Een zone waar wel vuurwerk mag afsteken en de rest niet. Ligt ook alle rotzooi bij elkaar, dat scheelt weer tijd met opruimen.”

Traditie
Uit het onderzoek blijkt dat 40 procent van de inwoners wel eens overlast ervaart van vuurwerk. “En de knallers lijken steeds harder te gaan”, zegt iemand. “Soms denk ik echt ‘dit kan niet gezond meer zijn’.” Mensen ervaren voornamelijk geluidsoverlast, onrust en ergeren zich aan de rommel die het op straat oplevert. De meerderheid vindt het echter wel meevallen met dat vuurwerk. “Dat is wat je er zelf van maakt. Als er echt dingen vernield worden door vuurwerk, dan ja, maar als het alleen bij een knal of sierpijl blijft, dan vind ik dat dit bij de tijd van het jaar hoort.” Een verbod op vuurwerk in Horst aan de Maas gaat 39 procent van de mensen dan ook te ver. “Ik vind het een traditie die niet moet worden afgenomen”, laat een inwoner weten. Anderen twijfelen weer. “Ondanks dat vuurwerk erbij hoort met oud en nieuw, ben ik me erg bewust van de gevaren en de overlast.”

Handhaving
Een andere oplossing is het organiseren van centrale vuurwerkshows. Ook dat ziet een meerderheid wel zitten en dan het liefst in elke kern van Horst aan de Maas een. De vraag is echter of dit wel realiseerbaar is. Mensen die oudjaar thuis vieren, willen misschien liever niet na twaalven nog ergens heen gaan om vuurwerk te zien, zeker niet als er al alcohol is gedronken. Ook vragen sommigen zich af wie dat dan gaan betalen. Gemeente Horst aan de Maas is sowieso ook niet van plan om centrale shows te gaan organiseren, aldus de woordvoerder.

Tekst: Marieke Vullings (HALLO Horst aan de Maas)


Download resultaten